Ebcsontbeforr-allatorvos.hu

Kutya betegségek

Öreg kutya betegségek

Öreg kutya betegségek

12–15 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kedvencünkre minden életszakaszban oda kell figyelni csak más és más okok miatt. A kutyák például fiatalon nagyon kíváncsiak és hajlamosak rá, hogy olyat is megegyenek a földről amit nem kellene.

Természetesen ahogy idősödnek úgy kezdenek előjönni az öreg kutya betegségek. Szoktuk mondani egymás közt, hogy a korral jár, ez így van a kutyáknál is.

Mikortól számít egy kutya öregnek

Sajnos ahogy az embert úgy a legjobb barátját is utoléri a kor az öregedés. Arra a kérdésre, hogy mikortól számít egy kutya öregnek sajnos nem lehet csak egyszerűen egy számot mondani.

Több tényezőtől is függ a válasz, egyrészt függ a kutya típusától: kistestű, közepes testű, naytestű kutyáról van e szó. Függ még a környezeti tényezőktől is.

Kistestű kutyáknál ez a kor 11 éves koroktól mondható, hogy öregek.

Egy közepes testű kutyánál már 9-10 éves korában is mondható öregnek. Nekem személyes tapasztalom egy Beagle kutyafajtával kapcsolatban vannak megfigyeléseim. Az én kis beagle kutyám 10 éves kora után nem volt annyira mozgékony a hallása is sokat romlott.

Nagytestű kutyáknál ez a bűvös szám már 7 is lehet.

A környezeti hatások amik befolyásolhatják a kutya élettartamát:

 • A kutya eledelének minősége
 • Kap e elegendő folyadékot
 • Mennyi stressz éri
 • Kap e elegendő időt pihenésre
 • Sportol e aktívan

Leggyakrabban előforduló öreg kutya betegségek

Szembetegség

A kutyák korának előrehaladtával az egyik leggyakoribb probléma a kutya szeméhez köthető a látásromlás vagy akár teljes megvakulás. A kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a kutya látásának romlására. Természetesen ez is összefügg azzal, hogy milyen életvitelt folytat a kutyus és hogyan van táplálva. A táplálásra egészen fitalakorától oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű vitamint kapjon. Itt főleg az A vitamint kell megemlítenünk. Magas A vitamin tartalmú étel lehet a brokkoli vagy a máj, keresd ezeket az összetevőket amikor tápot választasz.

A látás romlásának számomra az egyik legszembetűnőbb jele, amikor a kutya nekimegy valaminek.

Ilyenkor is segíthetünk kutyánknak, próbáljunk mindent a helyén hagyni, ne rendezzük át a kertet hetente sem a bútorokat amennyiben lakásban tartjuk a kutyát.

Gyakori szembetegség lehet még a szürke- illetve zöldhályog is a kutya szemén.

Látásromlás jelei kutyáknál

 • Bizonytalan közlekedés
 • Rendszerint nekimegy valaminek

Hallás romlása – hallásvesztés kutyáknál

Nem feltétlenül nevezném öreg kutya betegségnek a hallás romlását, ez is csak a korral jár. Ettől függetlenül elég gyakori idősebb kutyáknál a hallás romlása. Jelenleg erre nincsen gyógymód. Amivel tudod segíteni kutyusodat, hogy időben felismered a jeleket és elkezded tanítani neki a különböző kézmozdulatokat.

Kutyák hallásásnak romlására figyelmezető jelek:

 • Nem érzékeli és nem is reagál külső zajokra.
 • Nem reagál a hívásodra.

Ízületi problémák kutyáknál

Szinte minden típusnál előfordulhatnak az izületi problémák, de a nagytestű kutyáknál valamivel gyakrabban. A kor előrehaladtával csökken az ízületi folyadék mennyisége – ami a porcok kopásához vezet. A porcok kopásának eredménye képpen alakulhat ki az ízületi gyulladás. Az alábbi helyeken alakulhat ki izületi probléma kutyáknál:

 • Csípő
 • Térd
 • Könyök

Érdemes az idősebb kutyák táplálására jobban odafigyelni, mert ilyenkor hajlamosak a hízásra a kevesebb mozgás eredményeképpen. Az esetleges hízás sajnos még jobban le tudja terhelni az amúgy is gyulladt ízületeket.

Amivel kutyád segítségére tudsz lenni az egy speciális emelőhám amit a kutyafelszerelések között kell keresned, amivel például tudod segíteni lépcsőzés közben azzal, hogy egy kicsit ráemelsz az egész kutyára.

Izületi problémák jelei kutyáknál

 • Duzzadás
 • Merevség
 • Járási nehézségek
 • Megváltozott testtartás

Vizelet visszatartási problémák kutyáknál – inkontinencia

A vizelet visszatartási problémák szerencsére kifejezetten jól kezelhetőek kutyáknál. Amennyiben észlelünk némi vizeletcsepegést vagy bepisil álmában a kutya ezt mindenképpen jelezzük az állatorvosnak. nem kizárt, hogy a háttérben húgyúti betegség vagy veseproblémák állnak.

Veseelégtelenség kutyáknál

A vese egy nagyon fontos páros szerv amely a méreganyagok kiválasztásáért felelős. Amennyiben nem működik megfelelően a vese úgy a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok.

Több kimenetele is lehet a vese helytelen működésének, veseleállás vagy vesekövek is keletkezhetnek – a vesekövek sajno elzárhatják a húgyútakat is.

Veseelégtelenség jelei kutyáknál

 • Vízigény megnövekedése
 • Gyakori vizelés
 • Vizelettartási gondok
 • Hányinger

Szívelégtelenség kutyáknál

Sajnos a szívelégtelenséget is tudhatjuk a kor rovására. szívkamrák megvastagodhatnak, elvesztik rugalmasságukat, így a vér visszafelé áramlik és extra igénybevételnek teszi ki a szívet. Ez az állapot kezelhető állatorvos segítségével, de hátterében más is állhat, mint a szívférgesség.

Szívelégtelenség jelei kutyáknál

 • Légszomj
 • Nehéz légzés
 • Köhögés

Daganatos betegségek kutyáknál

Az idősödő kutyáknál gyakoriak a különböző kinövések. Ebben az esetben mindenképpen látogassunk el kedvencünkkel egy állatorvoshoz, hogy mintát tudjon belőle venni. Ez követően már tudni fogjuk, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú kinövésről van e szó. A jóindulatú kinövések nagy részében nem kell őket eltávolítani.

Öreg kutyáknál nem szabad kihagyni az állatorvosi vizsgálatot, mert lehet rákos megbetegedés is.

Kinövések lehetnek:

 • Szemölcsök
 • Anyajegyek
 • Zsírcsomók
 • Rosszindulatú daganatok

Szájüregi betegségek kutyáknál

Annak érdekében, hogy kedvenced hosszú ideig melletted maradjon elengedhetetlen a megfelelő szájápolás. Hiszen a kutyának is szüksége van a táplálék megrágására.

A szájüregi problémák megelőzésére ma már rengeteg megoldás van, de természetesen nem árt ha az állatorvosnál tett látogatások alkalmával az állatorvos is ellenőrizni őket.

A legelső jele a szájüregi problémának a rossz lehelet, de jel lehet a vérző íny is. Ezek lehetnek a jelei a fogkőképződésre vagy egyéb ínybetegségekre. Hosszú Távon ez sajnos fogínysorvadáshoz ami a későbbiekben már a fogak meglazulásához vagy elvesztéséhez vezet.

Fogproblémák kutyáknál

A szájüregi problémáknál felsoroltak vezethetnek a ínygyulladáshoz és a foggyökérhártya gyulladásához és foggyökértályog kialakulásához.

A fogkőprobléma azon kívül, hogy a fogak elvesztését is okozhatja sajnos más problémát is okozhat. A baktériumok ilyen úton bekerülhetnek a kutya véráramába is ezzel okozva fertőzéseket a belső szervezetben.

Kognitív zavar demencia

Az öregedéssel elindulhat a szellemi leépülés is a kutyáknál amit demenciának is nevezünk. Több területen is megnyilvánulhat ez a probléma: zavarodottság, feledékenység, de az ingerlékenység is ide sorolható.

A legjobb ellenszerre ennek a betegségnek ha szellemileg is foglalkoztatjuk a kutyát. Még idős korában is kell neki feladatokat adni vagy éppen új dolgokra tanítan. Ezzel lassíthajuk a demencia folyamatát.

Demencia jelei kutyáknál

 • Zavarodott viselkedés
 • Szokatlan addig nem szokványos hangok kiadása
 • Bepisil szobatiszta kutya létére

Karmok növekedése

Mivel idős korban egyre kevesebbet mozog a kutya így karmait sem tudja rendesen koptatni. Ezért aztán azok nagyobbra nőnek mint, eddig.

Cukorbetegség kutyáknál

A cukorbetegség kutyáknál ugyanúgy elfordulhat, mint az embereknél. Nem függ a kortól vagy testi méreteitől. A cukorbetegség kutyáknál sem gyógyítható. Egyedüli különbség, hogy a szuka kutyáknál nagyobb az esély a cukorbetegségre.

Cukorbetegségről akkor beszélünk amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, így megnehezítve a szervezet számára a glükóz feldolgozását.

A cukorbetegség nem gyógyítható, de naponta beadott inzulininjekcióval és életmódváltással (táplálkozásbeli változásokkal) jól kezelhető.

Cukorbetegség jelei kutyáknál

 • Fogyás annal ellenére, hogy nőtt az étvágya
 • Fáradtság
 • Ingerlékenység
 • Látásromlás

Elhízás

Ez egy természetes folyamat ugyanúgy, mint az embereknél ahogy öregszünk változik a testünk és változik az anyagcserénk is.

Idősebb kutyáknál oda kell figyelni a táplálékra is, hiszen kevesebbet mozognak és ha a gazdi ugyanazt a mennyiséget adja nekik, mint amikor még egészséges volt és sokat futott a kutyus akkor önkéntelenül is, de a gazdi is lehet oka az elhízásnak.

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések