Klíma szereléssel együtt a kutyusunk egészségének védelmére

Dante, a németjuhász kutyusunk az elmúlt pár napban furcsa, köhögésszerű hangokat adott ki. Egyre jobban elkezdtünk aggódni érte, mivel a kutya nálunk egyértelműen családtagnak számít, így minden egyes jajdulására felkapjuk a fejünket, hogy nem esett-e baja. A kisfiam és a kislányom jóformán testvérként tekint rá, már kicsi koruktól fogva legjobb barátok.

Nem volt tehát kérdés, hogy ha pár napon belül nem javul az állapota, elvisszük állatorvoshoz. Szerencsére a közelünkben van a rendelő, nagyjából 10 perc autóútra a házunktól. Péntek délután fogtuk Dantét, beültettük a kocsiba és elvittük az állatorvoshoz. Körülbelül félóra várakozás után a többi beteg kutyus, cica, papagáj és nyúl társaságában behívott minket a nővérke.

Szerencsére Dante nagyon jóban van az állatorvossal és a nővérrel is, így a vizsgálatok mindig simán zajlanak. Az orvos megállapította, hogy Danténak kennelköhögése van, amit valószínűleg a kutyafuttató játszótéren kapott el valamelyik pajtásától játék közben. A doki felírt neki antibiotikumot és hurutoldó cseppeket. Továbbá azt ajánlotta, hogy Dantét most pár hétig jobb, ha távol tartjuk a többi kutyustól, mivel megfertőzheti őket. Valamint egy ideig csak kisebb sétákra menjünk vele és óvjuk a hidegtől.

Dante nem a lakásban lakik, az éjszakákat az előszobában tölti, napközben pedig kint az udvaron szaladgál és madarászik. Az előszobában nincs fűtés, így el kellett döntenünk, hogy vagy beengedjük a lakásba, ami kutyanevelés szempontjából nagyon nem lenne következetes, vagy pedig kitalálunk egy módszert az előszoba fűtésére.

Hazaérve elgondolkoztunk, hogy hogy lehetne melegebbé varázsolni a kutyusunk lakhelyét. Ideiglenesen egy kis elektromos hősugárzót kapcsoltunk be neki, hogy addig se fázzon, amíg valami alternatívára bukkanunk.

A férjem kisvártatva előállt egy remek ötlettel: fűtésre optimalizált klímát kéne rendelnünk. Ismerünk is hallomásból egy klímákat forgalmazó céget. Rákerestünk a webshopjukra és utánanéztünk a fűtésre is használható klímaberendezéseknek. Az Rcool oldalfali klímák kedvező áron és nagy választékban kínálkoztak az oldalon, a klíma szereléssel együtt rendelhető meg. Ezek a típusú készülékek kiválóan alkalmasak családi házak, lakások, különböző helyiségek és irodák fűtésére is. Így hát minden bizonnyal tökéletes lenne a mi és Dante kutyusunk számára is.

Olyan készüléket akartunk választani, ami nem fogyaszt sokat, hiszen csak egy kisebb helyiséget akarunk vele befűteni, így nincs szükség olyan nagy teljesítményű klímára. Az Rcool Prime II R 9 nevű készülék pont jónak bizonyult az előszobába. 2,6 kW-os teljesítményével tökéletesen be fogja tudni fűteni a “kutyalak” minden zegét-zugát. 3 év garanciát kapunk magára a készülékre és a benne található kompresszorra még további kettőt. A maga maximum 53 dB-es hangnyomásával attól sem kell tartanunk, hogy zavaró lesz a hangereje működés közben. Így hát megrendeltük az Rcool Prime klímát szereléssel együtt.

Hétfőre meg is jött a rendelt készülék. Igen dekoratív darab volt külsőre is, dizájnra is illett a lakásba és jól passzolt az előszoba visszafogott színeihez. 800x300x198 mm-es méretei tökéletesen illeszkedtek a neki előkészített helyre a falon. Mivel a klíma szereléssel együtt rendelhető, így szerencsére szakember oldotta meg a beüzemelését is. Dante kutyusunk végig figyelemmel kísérte az eseményeket, mintha tudta volna, hogy az ő érdekében történik ez a nagy felhajtás. Folyton ott téblábolt körülöttünk, vigyázni kellett, nehogy átessünk rajta.

Aznap már be is kapcsoltuk az új klímát és miután Dante belenyugodott, hogy nem tud rájönni, hogy mi az, viszont kellemes meleget áraszt magából, lefeküdt alá és élvezkedett a meleg levegő alatt. Az előszoba most már kellőképpen meleg hőmérsékletű lett, Dante semmiképp sem fog fázni. Mivel a klímaberendezés természetesen az eredeti, fűtési funkcióját is be tudja tölteni, így télen sem fog használatlanul a falon porosodni. Nagyon jól fog még jönni a nyári kánikulában is.