Ha a háziállatoddal akarsz utazni, azt megteheted motoron is

A háziállatok esetében általában nem gondoljuk, hogy alkalmasak lehetnek a motorkerékpár utazáshoz, de ha a két kerékkel rendelkező járművek rajongója valaki, akkor miért ne hozhatná el a kisállatát az utazásra? Valójában még élvezetesebbé teheti az élményt, ha a kis kedvencünk is ott van mellettünk. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben kényszerűség is lehet, hogy valaki elhozza az állatát, mert nincs, aki vigyázzon rá.

Ha úgy döntesz, hogy például a kutyád is veled tart majd a kiránduláson, akkor egy biztonságos motorkerékpár kisállat-hordozóra lesz szüksége. Különböző formájú és méretű hordozók találhatók, így rengeteg közül válogathat az ember, amikor vásárol. Mint mindig, amikor valaki a kedvencével utazik, az állat egészségügyi vizsgálat az szükséges lehet előtte, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az állat alkalmas-e az utazásra. Naprakésznek kell lennie az oltásokat illetően is, és meg kell győződnünk arról is, hogy megfelelően azonosítani lehet. Győződj meg róla, hogy extra helyet biztosítasz a kerékpáron az élelmiszer és a víz számára is, ha a kutyád esetleg megszomjazna.

Ne felejts el becsomagolni egy zsákot mindazzal, amire szüksége lehet. Hozd el a pórázt, ha lehet, és műanyag zacskókat a hulladék felszedéséhez. Ne felejtsd el valamit, amiből a kisállatod is fogyaszthat. Szüksége lesz egy tálra meg valamilyen ételre. Nem egy rossz ötlet, ha néhány játékot is hozunk. Ez segít abban, hogy ők is annyira élvezzék az utazást, mint te.

Ha első alkalommal utazol motorkerékpárral és kisállattal, érdemes előbb egy rövidebb utazást kipróbálni. Nézd meg, hogyan reagál a kisállat. Ha úgy tűnik, hogy nem élvezi az utazást, ne aggódj. Lehet, hogy nyugodtabb lesz, ahogyan az új tapasztalatokat megszokja. Végül is egy motorkerékpáron való utazás eléggé ismeretlen egy kisállat számára, és igazán zajos. Tedd meg amit lehet, és gondoskodj róla, hogy a kisállat a lehető legkényelmesebben legyen.

Ha előre tervezel, nem kell semmilyen problémát okoznia a kisállat motorkerékpáron való utaztatásának. Néhány motorkerékpáros háziállat hordozó a kutya mellkasát rögzíti, vagy hevederekkel szorosan rögzítik a testét mindenhol. Ezeknek az a problémája, hogy az állatok nem maradnak meg utazás közben egy helyben, és a hevederek lazulnak, ahogy a kisállat mozog. Könnyű elképzelni, hogy ez hogyan fogja majd zavarni a vezetőt. Valószínűleg ezek a típusok sem nagyon kényelmesek az állatnak sem. Hajlamosak arra, hogy nagyon melegek legyenek.

Egy másik népszerű kisállat hordozó egy olyan táska, amely a motorkerékpárhoz csatlakozik, és a kisállatot a pórázon tartja, általában a térd között. Ez a típus lehetővé teszi a kisállat számára, hogy felálljon, ami rendben van akkor, amikor lassan vezet az ember. De ez nyilvánvalóan nem biztonságos nagy sebességnél. A kisállat könnyedén elcsúszhat. Valamint ez a típus lehetővé teszi a kisállat számára, hogy túlságosan szabadon mozoghasson, ami zavaró lehet a vezetőnek, és más járművezetőkre is így veszélyt jelenthet.

Két további tényezőt kell figyelembe venni, amikor egy kisállat szállítót vásárolsz. Tartsd szem előtt a kisállat méretét. A láda esetében lehetővé kell tenni, hogy a kisállat kényelmesen mozoghasson, és a láda megfelelő szellőzést biztosítson. Ha mindezeket a dolgokat szem előtt tartod, amikor egy motorkerékpárhoz vásárolsz egy kisállat hordozót, akkor kellemes élménynek kell lennie az utazásnak. Mint mindannyian tudjuk, az időjárás kiszámíthatatlan lehet, és veszélyes útviszonyokat okozhat. Ha tapasztalt motoros vagy, akkor valószínűleg mindennel találkoztál már. Valószínűleg speciális ruházatod van, hogy megvédjen téged minden veszélyes helyzettől, hogy ne szenvedj el komolyabb sérülést. Ne feledd, hogy hasonló felszerelésre lesz szüksége a kisállatnak is, hogy megvédje, amelyek közül sok a motoros hordozójával érkezik. Ha az időjárás rosszul válik, a legbiztonságosabb lehet, ha inkább leállunk és várunk, inkább, mint hogy megkockáztassunk egy balesetet. Ne feledd, hogy az állattal való vezetés nagyobb óvatosságot igényel, és plusz zavaró tényezőket iktat be. Az utazást is gondosan meg kell tervezni. Ha valahová olyan helyre mégy, ahol nem tudsz ételt és vizet vásárolni kisállatnak, akkor erre a helyzetre is előre fel kell készülnöd. Ne felejts el bármilyen szükséges gyógyszert is hozni.

Ha pedig valaki kedvet kapott ahhoz, hogy a kutyájával menjen utazgatni, akkor már csak a motoros jogsit kell megszereznie. Tudok is egy jó motoros iskolát, ahol jó áron meg lehet szerezni a jogsit. De a jogsik között is különbségek vannak, ahogy a négykerekű járműveknél sem mindegy, hogy valaki sima személyautót vagy buszt akar vezetni. A motoroknál meg azt kell figyelembe venni, hogy ki milyen célra és milyen terepen akarja használni a járgányát. A kategóriáknál is van legalább 4 darab, az am, az a1, az a2 és a sima a. Az a1 például könnyen megszerezhető, ide tartoznak a kismotorok, és ezt a jogsit már 16 éves kortól meg lehet szerezni. Az a2 már a nagyobb, komolyabb teljesítményű motorokra vonatkozik, és ezt 18 éves kortól lehet letenni. A motorok vezetésénél is szükség van előtte orvosi alkalmassági vizsgára, és meg kell lennie az illetőnek a 8 általánosának.

Egyébként ha valaki már megszerezte a kisebb kategóriában a jogsit, onnantól már egyszerűen leteheti a nagyobb kategóriára vonatkozó jogsit is, de van egy időkeret, amin belül meg lehet tenni a váltást. Ha már van jogsid az autóvezetéshez, abban az esetben is egyszerűbb lehet megszerezni a motoros jogsit. Ebben az esetben lecsökkenthető az elméleti órák száma, de emellett a gyakorlat még mindig nagyon fontos, a lényeg, hogy valaki biztonságosan el tudjon vezetni egy motort.

Nekem elsőre az A1-es jogosítványt ajánlották, mert aki teljesen kezdő, és még nem ült motoron se, annak nem tanácsos rögtön egy nagy teljesítményű és óriási motorral kezdeni, mert nem biztos, hogy bírni fog vele. Kezdje egy kis motorral, és onnantól már könnyen válthat egy nagyobbra. Az A1 kategória az hivatalosan a maximum 125cm3 hengerűrtartalmú belsőégésű motorral, vagy a 11kW-os teljesítményű elektromos motorral rendelkező motorkerékpárokra vonatkozik, vagyis csak ilyen teljesítményű motort tudsz vezetni vele, nagyobbat nem. Ez persze azt is jelenti, hogy nem lehet velük olyan gyorsan menni, de nem is tanácsos egy kezdőnek 200-zal repeszteni az autópályán. Tehát ha a motor jogosítvány a1 érdekel, akkor érdemes felkeresni ezt az oldalt, ahol  még kuponokat is adnak, ha a motor mellé még egyéb felszerelést is akarsz venni. Sisakra meg mindenkinek szüksége van.

Ha pedig már megszerezted a motoros jogsit, akkor te meg a kisállatod is szabadon tudtok utazgatni. Nem kell többé otthon hagynod, és ha megteszed az előzetes biztonsági intézkedéseket, nem is lehet semmi gond.