Az állatorvostól kaptam tuti tippet napelemmel kapcsolatban

Fél éve lett kiskutyám. Csak úgy repestem a boldogságtól, mert meglepetésként, ajándékba kaptam a családomtól. Tudták, hogy régóta szeretnék egy kutyust, de valahogy sose jutottam el odáig, hogy örökbe fogadjak egyet. A családom a tétlenségemet megelégelve lépett helyettem, és elhozták nekem ezt a kis tüneményt. Dínónak neveztem el. Vicces, mert pici kutyus, mégis ilyen neve van. UV kutya (= utcai vegyes), yorkshire terrier és tacskó keveréke. Egyszerűen imádnivaló. Ráadásul nagyon okos is, saját magától megtanulta használni a kutya ajtót és a szobatisztaság sem jelentett problémát. Na de amilyen okos, olyan zsivány is. Rendszeres programként beiktatta a napirendjébe, hogy a véletlenül elől hagyott cipőket, papucsokat és mamuszokat elássa kertben. Nem értem, hogy ez mi célt szolgál, talán egy cipőbokor kinövését várja, de hát ez ugye nem fog megtörténni. Inkább elzárom a cipőimet.

Viszont nem csak móka és kacagás, amikor az ember életét egy új kedvenc színesíti meg, hanem kőkemény felelősség. A rengeteg szeretetért cserébe, amit kapok tőle, nekem kell gondoskodnom róla és megóvni mindentől. Például a betegségektől. Ezért most így az első fél évben rendszeres látogatói lettünk az állatorvosnak. A különböző oltások miatt 2-3 hetente járunk a dokihoz, és ezalatt az idő alatt azért akaratlanul is összebarátkozik az ember azzal, akit ennyiszer lát. Ráadásul az orvos egy velem egyidős nő, nagyon jól megértjük egymást. Már az egy hónappal ezelőtti oltás beadásánál is jót beszélgettünk, de a legutóbbi találkozásunkkor igazán hasznos tippet kaptam tőle.

Talán a fentiekből ki lehetett találni, de azért elmondom, hogy kertes házban lakom a párommal. Szerencsére ő is nagyon szereti Dínót, tulajdonképpen nem is csak az én kutyusom, hanem közös. A házba nemrég költöztünk be, a nagymamámtól örököltem még egy éve, amikor sajnos itt hagyott minket. Ráfért a felújítás, és most jutottunk el oda, hogy be lehetet költözni, bár még messze nem tökéletes.

Az egyik sarkalatos pont, hogy most, hogy kicseréltettük a tetőt, legyen-e rajta napelem rendszer. Én meg mondom őszintén, nagyon szeretném, ha lenne, mert tudom, hogy jelentősen csökkentené a rezsit, ráadásul nagyon természetbarát, ami nekem fontos szempont. Sajnos a párom nem volt ilyen lelkes ez ügyben, így némi nézeteltérés volt kettőnk között. Azért, hogy meg tudjam győzni a kedvesemet, próbáltam minél többet megtudni a dologról, de sajnos a munka mellett nem nagyon volt időm különböző prospektusokat olvasgatni.

Amikor legutoljára vittem Dínót oltásra, ez is szóba jött beszélgetés közben. Elmesélte a doktornő, hogy ők három éve építkeztek és a napelemek mellett döntöttek. Nagyon örültem, mert, ahogy körbe kérdezősködtem, egyik ismerősömnek sem volt dolga napelemekkel.

napelem rendszerGyorsan rá is kérdeztem Katánál (így hívják a dokit), hogy mik a tapasztalatai, mert nálunk ez most nagy dilemma. Megnyugtatott, hogy életük legjobb döntése volt, semmi negatívum nem jutott róla eszébe. Azonban mielőtt még nagyon belemerültünk volna a témába, mennünk kellett, mert Dínócska megkapta a szurit és még sokan várakoztak a rendelőben, nem volt idő trécselni. Szerencsére azért arra volt idő, hogy Kata felírja nekem egy honlap nevét egy cetlire, amire azt mondta, hogy a leghasznosabb, amit ezzel a témával kapcsolatban ismer, nekik is sokat segített.

Amint hazaértem, meglátogattam ezt az oldalt. A Pentele Solar Kft. honlapja, és igaza volt Katának, iszonyatosan hasznos és jól átlátható. Rengeteg információt kaptam a napelemekkel kapcsolatban, és annyira érdekesek voltak, hogy most szeretném Veled is megosztani, Kedves Olvasó!

Először is általánosságban, mint ahogy már írtam: rendkívül környezetbarát megoldás a megújuló energiaforrások hasznosítása, ráadásul jelentős pénzt spórolhatunk vele.

A honlap amúgy nem kertel sokat, rögtön belevág a közepébe, hogy hogyan is működnek ezek a szerkezetek. Leegyszerűsítve annyi az egész, hogy a fényenergiát elektromos árammá alakítják. Azonban ez egyenáram, az elektromos berendezéseink viszont váltóárammal működnek, így még kell egy átalakító, ami elvégzi az átkonvertálást. Ezt a szerkezetet napelemes inverternek hívják. Elég izgalmas, és most jön még csak a java!

Tisztáznak egy alapvető félreértést is, miszerint a napelem nem egyenlő a napkollektorral! A kollektor a nap hőjét gyűjti össze, a napelem pedig ugye a fényenergiát hasznosítja. Tehát alapvető működési és szerkezeti különbségek is vannak, tehát nem összekeverendő!

Nagyon fontos még, hogy a napelem nem csak a Nap fényét tudja hasznosítani, hanem a szórt fényt és mesterséges fényt is, így nem csak a napsütéses napokon hasznos ez a berendezés.

A telepítés lépéseit is részletesen taglalják. Azt írják, hogy minden telepítés egy alapos helyszíni felméréssel indul, ahol megnézik, hogy egyáltalán alkalmas-e a ház arra, hogy egy ilyen rendszert telepítsenek a tetejére. Ha minden szempont stimmel, jöhet a tervezés és aztán a felszerelés. Meglepő, de a szerelés a legrövidebb folyamat az egészben, a papírmunka és az ügyintézés telhet hosszabb időbe. Továbbá külön számításokat igényel, hogy az adott körülmények között hogyan, mennyi, milyen napelem szükséges, és hogy mennyi idő múlva térül meg, mert ez ugye mindenkinek más, hiszen különböző adottságú ingatlanokról beszélünk.

Először amúgy azt hittem, hogy ez csak egy sima tájékoztató honlap, annyi infó van rajta aprólékosan részletezve és közérthetően megmagyarázva. De nem, ez, mint mondtam, a Pentele Solar Kft. oldala, és ha meggyőzött ez a rengeteg információ, akár rögtön árajánlatot is lehet kérni tőlük.

Amikor hazaért a párom, neki is megmutattam ezt a honlapot, alaposan átolvasta az egészet. Szerencsére őt is meggyőzték az érvek, és azt mondta, hogy vágjunk bele. Végre! E nélkül az oldal nélkül szerintem sose vettem volna rá a dologra, ilyen jól összefoglalni mindent én nem tudtam volna, időm se lett volna rá. Persze nagy köszönet jár Katának, az állatorvosnak is, aki megmutatta nekem ezt az oldalt.

Végül innen kértünk árajánlatot, és beindult a dolog, hála az égnek. Nemsokára már mi is büszke napelem-tulajdonosok leszünk. Jó érzés tudni, hogy egyszerre könnyítünk ezzel a természeten és a pénztárcánkon is.