Állati nyomozó

A barátnőmmel van egy kis házi kedvencük, Bobby. Egy kutyáról beszélgetünk, aki terrier és nagyon szeretjük. Múltkor valamilyen betegséget sikerült összeszednie, így el kellett mennünk az állatorvoshoz, aki nem mellesleg egy nagyon jó fej fiatalember. Bár nem szívesen járunk nála, lévén a foglalkozása miatt általában rossz élmények kapcsán futunk össze, mégis amikor erre kényszerülünk, mindig nagyon jól elbeszélgetünk. Leginkább sztorizgatunk, vagy humorizálunk egymással. Legutóbb egy nagyon különös dolgot mesélt.

Az egyik általa kezelt álalt ugyanis nyomozónak bizonyult. Egy papagájról van szó, aki segített lebuktatni egy félre lépő férjet. Kezdjük az elején.  Először is fontos tudni, hogy a valóságban a nyomozás egyáltalán nem úgy működik, mint a krimikben. Legfőképp azért nem, mert a való életben az érdemi munkát a legtöbbször a rendőrség végzi ellentétben a kitalált történetekkel, ahol a főhős általában egymaga oldja meg az ügyet miközben a hivatalos szervek tehetetlenek.

A legtöbbször inkább bizonyítékgyűjtés a fő feladata a magándetektíveknek. Ezek közül az egyik legismertebb talán az, amikor egy házaspár egyik tagja viselkedik gyanúsan, és a felkért szakembereknek kell bebizonyítani vagy azt, hogy történik-e félrelépés, vagy azt, hogy biztos nem történik. Meglepően gyakran fordulnak az egyszerű emberek is magánnyomozóhoz. A magánnyomozó díjak árszabása mindig az adott feladattól függ.

Ebben a történetben is valami hasonló történt. A feleség gyanúsnak találta párja viselkedését és úgy döntött, hogy magánnyomozókat fogad annak kiderítése céljából, hogy valóban másik nővel is van-e intim kapcsolata férjének, vagy csak ő reagálja túl a dogot. A követéses megfigyelés óriási szakértelmet követel, ugyanis több ember közös munkája ez, aminek összekoordinálása nem egyszerű, ezen felül rengeteg erősforrás is szükséges lehet, így nem is olcsó. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a férj is bérelt fel hasonló szakértőket, akik azt figyelik, hogy követi-e őt valaki vagy sem. Ez is a magánnyomozók egyik bevetési köre egyébként.

Az orvos elmesélése alapján a nyomozás nem haladt túl jól, ugyanis a célszemély sokáig nem csinált semmi különöset, ami elárulta volna őt. Időnként lejárt céges konferenciákra, amik több napig eltartottak, viszont ezek többsége olyan helyen volt ahová a nyomozók nem követhették őt. Képbe került egy másik hölgy is, de olyan bizonyítékot, ami megállja a helyét egy esetleges tárgyaláson is, nem sikerült találni, így pedig nem lehetett biztosan kijelenteni, hogy valóban történt, vagy történik-e megcsalás.

Végül egy papagáj oldotta meg az ügyet, és buktatta le a férfit. A hölgynek ugyanis, akihez a férj járt, volt egy papagája, ami elég okos volt ahhoz, hogy beszéljen. Persze ez nem azt jelenti, hogy önálló gondolatokat közölt az állat, hanem hogy ügyesen tudott utánozni dolgokat. Végül egyszer az egyik detektív ment látogatóba a hölgyhöz MLM-es cég munkatársaként és a papagáj véletlenül a házasságtörő férj egyik kedvelt mondatát szajkózta. Ez ugyan még nem lett volna elég egy bíróságon, de ahhoz bőven elég volt, hogy nyilvánvalóvá váljék, hogy a férj nem egyszer járt már ott. A megcsalt feleség végül úgy döntött, hogy szembesíti a férjét, és mint kiderült a másik nő nem is tudta, hogy alkalmi partnere házas ember, így ő hajlandó volt beismerő vallomásra is.

Ezek után már nem volt kérdéses az ügy kimenetele, és a férj duplán rosszul járt, hiszen mind a két nőt elvesztette, ráadásul gazdaságilag is rosszul jött ki a történetből, hála a magánnyomozóknak, és a papagájnak, aki a szó szoros értelmében beköpte.