A legfontosabb, hogy mind együtt legyünk

Böbe a családunk első házi kedvence volt. Egy menhelyről fogadtuk örökbe, ami természetesen bizonyos előfeltételek elfogadásával járt, ilyen volt az ivartalanítási kötelezettség is. Mivel volt egy iskolás korba lépő gyerekünk is, ezért kifejezetten fontosnak tartottuk, hogy megkapja a kötelező oltásokat is. Korábban mivel nem volt más háziállatunk ezért nem nagyon tudtuk, hogy a környéken milyen állatorvosok vannak. Már azelőtt elkezdtünk egy a közelben lévő, megfelelő állatorvost keresni a leendő kedvencünknek mielőtt haza hoztuk volna. A rendelő, ami mellett végül letettük a voksunkat végül, kicsit messzebb volt a házunktól, mint ahogy az először szerettük volna, de egyértelmű volt, hogy azt fogjuk választani.

A kiválasztott rendelőben praktizáló állatorvos a férjem egy régi gyerekkori barátja volt, akivel bár a gimnázium óta nem találkoztak most is nagyon készségesen fogadott minket. Tudtuk, hogy igazán szereti és törődik is az állatokkal, így biztosak voltunk benn, hogy ha ide fogunk járni a leendő családtaggal, akkor jó kezekben lesz. Az állatorvosok munkája azért sem könnyű, mert sokszor nem csak az általános oltásokkal kell foglalkozniuk és az egészséges állatokat ellátniuk, de gyakran kerülnek hozzájuk igazán sérült élőlények is, akiken sajnos sokszor akármennyire szeretnének, talán nem is tudnak segíteni. Böbét egy áprilisi napon hoztuk el, tisztában voltunk vele, hogy már nem fiatal, szerettük volna bearanyozni az utolsó éveit és úgy gondoltuk egy kisgyerek mellé is jobb, ha egy idősebb, nyugodtabb kutyát választunk. Idős korához képest is kifejezetten játékos volt, mivel egy középtestű keverék kutyáról volt szó, így néha a pórázt is oda mertük adni a gyerekünknek is. Fontosnak tartottam a gyerek állatokhoz való szocializálását is, ahogy azt is, hogy már egész kis korában megbarátkozzon a kutyákkal, lássa, hogy hogyan kell kutyát nevelni. Sokan, akiknek gyerekkorukban nem volt kutyájuk, vagy nem voltak kutyák közelében, félnek tőlük. Sajnos az is előfordul, hogy elrontják az első kiválasztott kedvencüket, mert nem tudják nevelni.

autos-gyerekulesAz állatorvoshoz mindig kocsival jártunk, mivel gyalog nagyon messze lett volna, főleg egy kisgyerekkel. Ahogy mondtam az első nagyobb beavatkozás Böbe ivartalaníttatása volt. Mindenképpen el akartuk kísérni mind a hárman, mikor szembesültünk a problémával, hogy a gyerekünknek már kicsi az előző autós gyerekülés.  Mindig úgy gondoltam, hogy a gyerekek számár kifejezetten fontos a megfelelő autós gyerekülés kiválasztása. Kezdetben ez kifejezetten meghatározhatja az autózáshoz, az utazáshoz való kapcsolatukat is. Hiszen ha kényelmetlennek érzik az ülést, akkor az utazásból először nem az élményt ismerik meg, csupán a nehézségeket, hogy kényelmetlen és fárasztó is tud lenni. Nem mellesleg pedig egy kényelmetlen ülésben lévő gyerek sokkal hamarabb lesz nyűgös. Vezetés közben sokszor nincsen lehetőségünk, hogy megálljunk, és rögtön megnyugtassuk a gyermekünket, azonban nagyon zavaró tud lenni a többi utas számára, de ami főként veszélyes, hogy a vezető számára is, ha egy kisgyerek hangoskodik. Egy idegesen vezető szülő sokkal valószínűbben okoz balesetet, amivel pedig nem csak saját magát, de a gyermekét is veszélyeztetheti. Láthatjuk tehát, hogy ez szinte egy ördögi kör. Jobb tehát, ha oda figyelünk rá, hogy milyen gyerekülést választunk, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket.

Mivel eljött az ideje, hogy új autós ülést válasszunk felkerestem azt az oldalt, ahonnan a korábbi gyereküléseinket is vásároltuk és, amiben még sose csalódtam. Ez a babaverda.hu honlapja. A korábbi gyerekülésünk egy az Isofixes autós gyerekülések típusába tartozó OSSAN FOX volt, ami 0-18 kg-ig használható. Mivel mióta megszületett a gyermekünk ezt használtuk, nem voltam naprakész az új márkákkal és az aktuális árakkal kapcsolatban. Azonban viszonylag gyorsan kiderült, hogy nem kell aggódnom. Ahogy emlékeztem, úgy most is az oldalon naprakész információkat találtam. Sőt újdonságként ért, hogy bizonyos termékekre akár negyven százalék kedvezményt is kínáltak. A legtöbb cég nem gondol rá, hogy a gyermek üléseket cserélik is a szülők, így egyszer próbálják meg eladni méltánytalanul magas áron őket. Pedig egy gyermeknek legalább három különböző autós ülést kellene vásárolni, míg már anélkül is biztonságosan utazhat az autóban.

Az új autós gyerekülés, amit kiválasztottam 4 Baby Vito ülés volt.  A legelső szempont az volt, hogy még pár évig használni tudjuk és betölthesse a funkcióját. Ezt a típus 3 éves kortól 12 éves korig ajánlják. Természetesen ez csak hozzávetőleges becslés, ellenőrizni kell, hogy súly és magasság arányában is megfelelő e a gyermekünk számára az ülés. Ennél a típusnál a háttámla levehető, így a 25 kg-os súlyhatárt elérve ülésmagasítóként is tökéletesen funkcionál. Azonban háttámlával együtt talán biztonságosabbnak mondható, hiszen az az oldalsó ütközéskor is megfelelően véd.

Mikor kiszállították a leginkább az lepett meg, hogy mennyire könnyű maga az ülés, így nem jelentett a későbbiekben sem problémát, hogy be és ki szereljük az autó hátsó üléséről és előre rakjuk, ha úgy adódott. A hatalmas fejpárnákat pedig a gyermekünk élvezhette, aki imád a kocsiban aludni. A férfiaknak ezek szerint már egészen gyerekkoruktól kezdve intim kapcsolatuk van a székeikkel. A cserélhető huzatnak köszönhetően pedig remélhetőleg még évekig tudjuk használni sütis kezek ide vagy oda.